Training on Cultural Heritage

24th and 25th of September

Më 24 dhe 25 Shtator 2023 në kuadër të projektit “CultTour” Art Kontakt dhe EcoKult realizuan në qendrën InfoKulla center in Rubik, the training for increasing skills with the artisans of the area.

The aim of the training was to increase knowledge in the field of cultural heritage, capacities and technical skills in the field of handicrafts by referring to local experiences and the best ones in the country, as well as communication skills to promote their products to the local and international market.

Trajnimi i udhëhequr nga Znj. Silvana Nini, pranë “Qendra e Studimeve dhe Publikimeve për Arbëreshët (QSPA) dhe pedagoge në atelienë “Tekstil dhe modë” pranë Fakultetit të Fine Arts, focused mainly on aspects of cultural heritage and precisely on material heritage and intangible heritage.
During the training, ethnographic elements and traditional clothing of Mirdita were analyzed, such as:
– Women's clothing according to age and ceremonial clothing elements, materials, colors and motifs used
– Men's clothing according to age and ceremonial, clothing elements, materials, colors and motifs used
In the closing part of the first day, the talented young designer, Joana Kaçorri, presented the well-known business AMARGI (Return to Mother), whose clothing combines tradition with modernity.

Në ditën e dytë të trajnimit mbajtur me 15 Shtator ftuam znj Mimoza Pjetraj, përfaqesuese e ateliesë së mirenjohur “Colors of Zadrima”. Atelieja artizanale “Colors of Zadrima” ndodhet në Dajç, në zemër të një krahine me tradita midis Lezhës dhe Shkodrës. Tre breza të familjes Pjetraj në bashkëpunim me artizane të talentuara të zonës punojnë me përkushtim për ruajtjen dhe kultivimin e tre dijeve të çmuara, të trashëguara ndër shekuj: endjen e pëlhurës me tezgjah, qepjen me dorë të veshjeve dhe aksesorëve, si edhe prodhimin me cikël të mbyllur të fijes së mëndafshit. “ Colors of Zadrima” është një rast suksesi dhe në fushën e komunikimit publik por dhe adresimin e vlerave dhe cilësisë së produktit të turistët vendas (pjesa e emigracionit) dhe turistët vendas, përmës një marketimi efikas të realizuar nga djali i znj. Mimoza Petraj. Kjo mer rëndësi të dorës së parë dhe për artizanet e Mirditës që kanë nevojë që produktin e tyre ta bazojnë tek teknikat moderne të komunikimit dhe marketingut, sidomos atij digjital.

On the second day, the talented young craftswoman Mrs. Ezmerina Kasa presented the works of her "handmade" workshop, which she has set up as a business for two years in the city of Durrës. Ezmerina is very active in the means of mass communication with social media, etc., giving an example of promotion with the tools available to artisans today.
The "Bio Art" hall near the Info Kulla center in Rubik was transformed into an exhibit with the products of each artisan. The training above all served to inspire, exchange knowledge and experience to build bridges of cooperation that increase production skills based on tradition, oriented to the national and foreign market.

InfoKulla

en_GB
CULTOUR MIRDITA
Logo