Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/mzmnppon/web/cultourmirdita.al/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Itinerari Kulturor i Kulinarisë dhe i Aventurës - CULTOUR MIRDITA

Shtegu i dytë

Itinerari Kulturor i Kulinarisë dhe i Aventurës, Rrëshen

Itinerari i dytë fillon me qendrën historike të qytetit të Rrëshenit dhe përfundon me Shpellën e Valit. Ndahet në tri pjesë, prej të cilave dy mund të bëhen me këmbë apo hiking, ndërsa një syresh kërkon përdorimin e një automjeti. Pjesa e fundit e itinerarit kërkon rreth dy orë hiking të nivelit të lehtë-mesatar, i cili mund të bëhet nga të gjitha moshat dhe për të cilin nevojitet veshje të përshtatshme, ujë e ushqime të lehta. Itinerari i ofron vizitorëve një përvojë të larmishme të trevës së Rrëshenit, e cila përfshin turizmin kulturor klasik e ndërveprues, degustimin e specialiteteve të zonës, arkitekturën tradicionale e industrial, si dhe veçantitë natyrore të krahinës. 

Itinerari nis nga qendra historike e qytetit të Rrëshenit, ku mund të ndalemi për ndonjë pije freskuese e mandej të vizitojmë qendrën, ku gjenden Pallati i Kulturës dhe Muzeu Historik i qytetit. Këto dy ndalesa kanë për të na dhënë mundësinë për të mësuar më shumë rreth historisë, etnografisë e kulturës së zonës, nëpërmjet eksponateve të ndryshme të artefakteve të zonës dhe shpjegimeve shoqëruese.
Po ashtu do të vizitohet dhe Kisha e Rrëshenit, e cila është monument mjaft i rëndësishëm i kësaj treve kryesisht të krishterë.

 

Më tej nevojitet automjetit për të vijuar me degustimin në Kantinën e Verës së Arbërit, ku përveç njohjes me teknikat e mbarështimit e prodhimit të verës, krijohet dhe mundësia për të shijuar verërat e ushqimet karakteristike të zonës.
Pas drekës, udhëtimi vazhdon drejt një kureshtie të arkitekturës industriale shqiptare: ura e Tranazhit, ura më e gjatë hekurudhore në vend, e cila përfundoi së ndërtuari më 1989 dhe nuk u përdor kurrë.
Pas urës, ndalesa e radhës është bujtina N’KANU, një agroturizëm i vogël familjar që mundëson jo vetëm bujtjen për atë natë, por edhe vizitën në kullën thuajse dy shekullore të Dodajve aty pranë, shembull i arkitekturës karakteristike të Rrëshenit, si dhe në Kështjellën “Duka” buzë udhës.

Udhëtimi me automjet vazhdon gjer në fillim të shtegut së Shpellës të Valit, i cili zgjat rreth një orë me kembë dhe ofron mundësinë për të vizituar e shijuar një sërë bukurish natyrore: fshatin e Perlatit; bjeshkët e Selitës, Mulli-Didhë-Valmor, me lartësi 1300-1500 m mbi nivelin e detit; si dhe luginën e mrekullueshme të Urakës që i ndan këto të fundit.

Shpella e Valit gjendet në brinjë të fushës që mban të njëjtin emër dhe ka pamjen e një kështjelle natyrore prej masivesh të mëdha gëlqerore. Gjatësia në drejtimin perëndim-lindje është rreth 90 m dhe përfundon në dy dalje, njëra prej të cila mendohet se lidhet përmes një labrinti me shpellën e Nezirit në Bruç, e cila ka vlerë arkeologjike dhe historike për lashtësinë e zonës; ndërsa gjerësia në drejtimin veri-jug varion nga 50 në 60 m. Në qendër të shpellës gjendet një oxhak hinkë nga sipërfaqja gjer në shpinë të saj, i cili është pingul me thellësinë që lidh mjedisin e jashtëm me brendinë e shpellës. Oxhaku ka diameter rreth 10 deri në 15 m dhe thellësi deri në sipërfaqe prej 20 gjer në 25 m, çka dëshmon dhe trashësinë e shtresës shkëmbore e të dherave që mbulojnë shpellën. Shkëmbinjtë vetë janë organikë, me soliditet të qartë e me përbërje gëlqerore, çka mund të jetë unike në mbarë sistemin kodrinor të zonës, i cili është i pasur në karbonate eprore që preken shumë prej erozionit të ujërave rrjedhëse, gje që dhe shpjegon larminë e formave e të dëndësive të tyre. 

 
sq
CULTOUR MIRDITA
Logo
Skip to content